Historia

Ett lite sågverk på landsbygden som nu drivs i femte generationen och därmed har en historia som sträcker sig lång tid tillbaka i tiden och är du intresserad att ta del av denna så är du välkommen till oss på denna sida

Ted och Peter Karlsson, femte generationen som nu driver sågverksrörelse i Bäckaby socken.

Vi som idag driver verksamheten är bröderna Peter och Ted Karlsson. Att vi nu har detta som en hobby vid sidan av våra ordinarie arbeten har egentligen en tråkig bakgrund. För oss var denna såg vår fars, Stig Karlssons, livsverk. Det var också han som myntade namnet glesbygden i sammanhanget, han kallade sig ofta själv för Stig Karlsson från glesbygden. Tragiskt nog gick han bort i juni 2021, 79 år gammal. Det finns mycket om vår far och mer om honom lite längre ner men vi börjar från början, helt enkelt i mitten av 1800-talet.

Som sagt, historien för sågverksamheten sträcker sig långt tillbaka och vi hämtar delar av informationen från boken om Bäckaby som trycktes i mitten av 70-talet där följande går att läsa under rubriken Sågen på sidan 109

Sågen, som ägdes av Johan Persson, var en vattensåg, som låg vid bäcken mellan Skog kvarn och vägen mot Gudmundsås. Fallhöjden vid sågen var 7-8 meter. Kvarnen drogs av samma vattenhjul, det var en allmän kvarn och ingen gårdskvarn.

Vid denna industri arbetade förutom Johan Persson själv bl.a två av sönerna. Emil Johansson, som så småningom bröt sig ut och började handla med skog och virke och flyttade till Landsbro, där hans söner fortsatte faderns verk som så småningom blev giganten Borohus.

Den andre brodern Karl August övertog faderns gård och såg för att sedan i sin tur lämna överlämna arvet till sonen Arvid, som köpte motorsåg och for omkring och sågade virke åt bönderna i byarna, och så blev motorsågen så småningom stationerad vid vägen Bäckaby-Korsberga.

Sågen, som har kontinuerlig drift, äges av Nils-Erik Karlsson, som är fjärde generationen efter Johan Persson. Den sysselsätter tre personer förutom extra personal vid särskilda tillfällen. Största delen av det sågade virket exporteras till Danmark, och sågverket har en årsomsättning av 400 000 kronor.

En bild från boken Bäckaby. Bilden är tagen vid sågen då den låg utmed vägen Bäckaby-Korsberga